Fakty i mity dotyczÄ…ce zdrowego jedzenia
Nasza wiedza na temat żywności nie jest zbyt rozległa. Odrobinę lepiej wygląda to u osób ćwiczących, które zwracają uwagę na odpowiednią dietę. Jednak nawet oni nie są wolni od mitów, które krążą wśród ludzi. Fałszywe informacje nie pomagają nam w zdrowym jedzeniu, a mogą wręcz zaszkodzić walce o zdrowie, dobrą formę i sylwetkę.
Tylko ograniczenie spożywanych kalorii spowoduje utratę tłuszczu
To jeden z najpopularniejszych mitów. Owszem, dostarczanie mniejszej ilości kalorii niż jest nam potrzebna, spowoduje spadek wagi. Należy jednak zwrócić uwagę na rodzaj żywności, z którego pochodzą. Spożywanie jedzenia o słabej jakości może spowodować, że zamiast tłuszczu będziemy tracić mięśnie, a nasz metabolizm znacznie zwolni. Dlatego pamiętajcie, by kalorie pochodziły z żywności wysokiej jakości.
Czekolada powoduje trÄ…dzik
To kolejny popularny mit, który krąży najczęściej wśród nastolatków. Oczywiście to prawda, że spożywanie czekolady może powodować odkładanie się tłuszczu, ale nie ma to bezpośredniego związku z rozwojem trądziku. Powodować go może natomiast przetworzona żywność o wysokiej zawartości cukru.
Należy dążyć do całkowitego wyeliminowania soli z diety
Sól jest obok cukru substancją, której się obawiamy i uważamy za szkodliwą. W rzeczywistości jest ona jednak potrzebna do utrzymania wielu funkcji życiowych organizmów, dlatego nie ma żadnych powodów, by pozbywać się jej z naszej diety. Jeśli więc nie dostarczamy naszemu organizmowi regularnie soli, to należy upewnić się, że w naszych posiłkach znajduje się odpowiednia ilość potasu. Oczywiście unikajmy jedzenia o dużej zawartości soli jak fast foody, żywność mrożona i z puszki.
Białka – tak, całe jajka – nie
Ostatni mit poruszany dzisiaj przez nas, to ten który mówi, że powinniśmy zjadać tylko białko. Wielu ludzi uważa, że całe jajka mają zbyt wysokie stężenie cholesterolu. W rzeczywistości żółtka jajek to potęga składników odżywczych. Dlatego jedno lub dwa jajka jako część codziennej diety, to nic szkodliwego dla naszego organizmu, a wręcz przeciwnie.
Więcej spożywanego białka= większy rozrost mięśni
To również bardzo popularny mit szczególnie wśród początkujących, jednak niewiele on ma wspólnego z prawdą. Owszem, białko jest niezbędne do budowy mięśni i należy go dostarczać jeśli chcemy je powiększyć. Kiedy jednak zaspokoimy dzienne zapotrzebowanie, to nadmiar białka zostanie zamieniony w tłuszcz lub wykorzystany jako energia. Jaka więc jest odpowiednia ilość? To około 1 grama białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała. Dlatego pamiętajmy, by zachować umiar w układaniu naszej diety!
Należy unikać tłuszczów nasyconych
Wielu ludzi całkowicie usuwa tłuszcze nasycone ze swojej diety, wierząc że są one bardzo niezdrowe dla naszego organizmu. To jednak nieprawda. Jeśli będziemy je dostarczać naszemu organizmowi w odpowiedniej dawce (około 15 procent całkowitego spożycia tłuszczu w ciągu dnia), to nic złego nam nie grozi. Co więcej, mała ilość tłuszczów nasyconych zapobiega wyczerpaniu zasobów testosteronu!
To jeden z najpopularniejszych mitów. Owszem, dostarczanie mniejszej ilości kalorii niż jest nam potrzebna, spowoduje spadek wagi. Należy jednak zwrócić uwagę na rodzaj żywności, z którego pochodzą. Spożywanie jedzenia o słabej jakości może spowodować, że zamiast tłuszczu będziemy tracić mięśnie, a nasz metabolizm znacznie zwolni. Dlatego pamiętajcie, by kalorie pochodziły z żywności wysokiej jakości.
Czekolada powoduje trÄ…dzik
To kolejny popularny mit, który krąży najczęściej wśród nastolatków. Oczywiście to prawda, że spożywanie czekolady może powodować odkładanie się tłuszczu, ale nie ma to bezpośredniego związku z rozwojem trądziku. Powodować go może natomiast przetworzona żywność o wysokiej zawartości cukru.
Należy dążyć do całkowitego wyeliminowania soli z diety
Sól jest obok cukru substancją, której się obawiamy i uważamy za szkodliwą. W rzeczywistości jest ona jednak potrzebna do utrzymania wielu funkcji życiowych organizmów, dlatego nie ma żadnych powodów, by pozbywać się jej z naszej diety. Jeśli więc nie dostarczamy naszemu organizmowi regularnie soli, to należy upewnić się, że w naszych posiłkach znajduje się odpowiednia ilość potasu. Oczywiście unikajmy jedzenia o dużej zawartości soli jak fast foody, żywność mrożona i z puszki.
Białka – tak, całe jajka – nie
Więcej spożywanego białka= większy rozrost mięśni
To również bardzo popularny mit szczególnie wśród początkujących, jednak niewiele on ma wspólnego z prawdą. Owszem, białko jest niezbędne do budowy mięśni i należy go dostarczać jeśli chcemy je powiększyć. Kiedy jednak zaspokoimy dzienne zapotrzebowanie, to nadmiar białka zostanie zamieniony w tłuszcz lub wykorzystany jako energia. Jaka więc jest odpowiednia ilość? To około 1 grama białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała. Dlatego pamiętajmy, by zachować umiar w układaniu naszej diety!
Należy unikać tłuszczów nasyconych
Wielu ludzi całkowicie usuwa tłuszcze nasycone ze swojej diety, wierząc że są one bardzo niezdrowe dla naszego organizmu. To jednak nieprawda. Jeśli będziemy je dostarczać naszemu organizmowi w odpowiedniej dawce (około 15 procent całkowitego spożycia tłuszczu w ciągu dnia), to nic złego nam nie grozi. Co więcej, mała ilość tłuszczów nasyconych zapobiega wyczerpaniu zasobów testosteronu!
Dodaj komentarz
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się
zarejestrować lub zalogować.