Wiele osób uważa przestrzeganie etykiety za staromodne i wręcz drętwe. Jednak odpowiednie zachowanie i maniera mogą całkowicie zmienić nasz obraz w oczach kobiety. Dobrym przykładem jest obchodzenie się z winem. Odpowiednie podanie i smakowanie pozwoli zrobić dobre wrażenie na znajomych.
Ustal właściwą temperaturę. Chyba nikt nie wyobraża sobie picia ciepłej wódki bądź piwa. Podobnie temperatura ma się do win. Bardzo ważne, aby podczas podania miały odpowiednią temperaturę, która pozwala czerpać pełnię smaku. Ogólnie przyjmuje się, że wino czerwone podajemy w temperaturze od 13 do 20 stopni, natomiast białe smakuje najlepiej, gdy jest nieco bardziej schłodzone (8-10 stopni Celsjusza).
Etykieta picia wina
Odkorkowanie, a spożycie. Ta prosta czynność, jak zdjęcie korka musi się odbywać również w odpowiedniej formie. Otóż czerwone wino powinniśmy odkorkować na godzinę przed spożyciem. To dlatego, że proces utleniania ma wpływ na bukiet wina i pomoże nam poczuć pełnię jego smaku. W przypadku białego wina, sprawa wygląda już zupełnie inaczej. Tu otwieramy butelkę tuż przed napełnieniem kieliszków.
Odcedzanie wina. Niemal wszyscy nalewają wino prosto z butelki, co jest uznawane za coś naturalnego. Warto jednak przelać trunek do karafki, co pozwoli na utlenienie wina i wzbogacenie jego smaku. Co ważne przy czerwonym winie, przelanie powoduje też odcedzenie od gorzkiego osadu znajdującego się na dnie butelki.
Odpowiedni kieliszek. Dobór kieliszka to jedna z podstawowych czynności przy podawaniu tego trunku. Dla czerwonego trunku przeznaczone są szerokie kieliszki, podczas gdy białe wino należy podawać w wąskich. Odpowiednie podanie świadczy o naszej klasie i znajomości etykiety.
Nalewanie do kieliszka. Ostatni etap podawania wina jest również bardzo ważny. Przede wszystkim gospodarz powinien nalać odrobinę wina do swojego kieliszka. To pozwoli na sprawdzenie, czy do butelki nie dostały się fragmenty korka. Teraz pora na gości. Nalewając wino do kieliszka musimy trzymać butelkę w taki sposób, by osoba którą częstujemy widziała dokładnie etykietę. Bardzo ważna jest też ilość, w której nie chodzi o pokazanie szczodrości, a o utrzymanie odpowiedniej temperatury wina. Wino białe nalewa się do połowy kieliszka, by nie zdążyło się ogrzać. Tu znów zachodzi różnica w przypadku czerwonego gatunku. Jeśli takie wino serwujemy naszym gościom, kieliszek napełniamy do 1/3 jego pojemności.
Etykieta picia wina
Autor: D. Kwiecień
Źródło: uk.askmen.com, Banzaj.pl
Dodaj komentarz
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się
zarejestrować lub zalogować.